Followers Dia

May 17, 2011

Tips Study Last Minute Versi Fadzil


Hari ne dah 17 Mei, aku start exam 19 Mei (subjek Falsafah dan Pendidikan di Malaysia) dan aku dgn bangganya mengumumkan aku belum stdy spatah haram pon! aduhaiii. Yg ne mmg tabiat aku yg dh lama sebati dalam jiwa aku sejak SPM lagi. Stdy di saat2 akhir ne nak cover balik dalam 9 bab subjek ne susah geng, aku dah pernah try sbelum ne mmg naya aku study. Rasanya bukan aku sj yg mminati dan m'amalkan cara stdy begini. Kan kawan2? jangan nak membongak.So bukan nak tunjuk terer tp nak kongsikan tips camana aku stdy dikala akhir2 waktu nak exam ne even korang belum stdy apa2. Tapi diingatkan lain orang lain gaya belajar, so kalau last minute x kena ngan korang pndai2lah ubah gaya stdy tu n jgn salahkan aku kalau korang fail, hehe.

Tips bagi mereka2 yg seangkatan ngan aku (geng study last minute):
  • Jangan panik - fikir positif dan yakin anda boleh habiskan smua bab dalam masa yg beberapa kerat lagi mau start exam tu.
  • Ikut urutan - stdy mengikut urutan setiap bab, jgn nak lompat sana sini. Nti anda akan missing somthing yg kot2 ada ksinambungan ngan bab sbelumnya.
  • Lebih selektif - X payah nak mbebankan kepala hotak kita ngan bab2 yg kita rasa makanan kita, mksudnya bab2 yg mengndungi pkara2 yg kita mmg dh khatam dulo2, kita just baca seimbas lalu sbgi flashback memori kita. Beri penekanan lebih kpd bab2 yg mncabar.
  • Stdy ikut nota sendiri - jgn bergntung sgt ngan buku, dah lar buku smpai 2-300 halaman mcm nak khatam kitab dik, bernanah mata stdy ooo hehe. Caranya, before stdy for each chapter anda buat nota sndri yg seringkas alam spya anda dptlah m'asingkan antara fakta dan ayat merapu2 tu. Salin dlm paper A4 yg dilipat mjdi 3 bhagian dan highlight bhgian yg susah tol mau ingat tu.
  • Waktu stdy yg sunyi - antaranya waktu tngah malam dan subuh, ne ko sibuk nak sdty time msa tu bunyi lori angkut batu, kren angkat besi ataupun ditemani bunyi budak2 kecil. Arrrgghh menaipnya shaja aku dh naik bengang. hehe.
  • Flashback sendirik sblm tidur atau mandi - ini besa aku buat, if aku dh stdy den before tdo atau time mandi pon atau time sdg mbuang hajat tut tut tut tu, anda bley ingat sikit2 apa yg dh korg stdy, kalau x ingat tros crik buku n review.
  • Jgn stdy atas katil - dik.. kalau nak stdy atas katil pon cari lar waktu puncak, cthnya slepas tdo waktu pagi atau slepas maghrib (kurang mngntuk), atas katil ne silap2 ko tdo ngan buku ja lar coz jgn pcaya sgt ngan kaedah osmosis ne, grenti x kan mresap ilmu tu dri buku p kpla ko. So better stdy d meja dan mmpunyai pncahayaan yg mecukupi.
  • Tnya kawan - korg cri lah geng2 yg seangkatan ngan kita ne, den buat discussion ttg bab2 yg susah dan soalan maut tu. lagi byk kita bincang lagi korg ingat bbnding baca sorg2 ala2 emo tu.
  • Jgn tension - last, x pyh lar nak tension2.. makin tension korg makin susah nak msuk abc tu. Positif lar..ramai lagi yg belum hbis stdy time ne. hehe.
So, itu shaja lar yg dpt ku kongsikan. Jngan nak ikut scara mbabi buta ja. Ingat! lain orang lain gaya belajarnya. hehe. Layan komik utk anda...



Lepas baca jangan lupa FOLLOW dan KOMEN!

7 comments:

Muhammad Khairul Fahmi said...

like!...aq suka bab2 osmosis..keke
even aq sdh abis exam ble dipraktikkan utk sem akan dtg...hehe...


~SAYA SUKA STUDY LAST MINUTE~

NUrIZ aSHa said...

hahaha..i like!! sy pon mcm tu..stdy last minit..adoii..ni lgsg x stdy pape lg ni...

Md.Fadzil Masri said...

ahaaa... jom amalkan ramai2....hahaha

Einzard Riku said...

Trimas...mungkin boleh diamalkan..hehehe~

Md.Fadzil Masri said...

sma2....jom amalkan...ahaaaa

Nadirah Jannah said...

Agak munasabah gak tips2 ini... LOL

Md.Fadzil Masri said...

Jadi apalagi....jom teman kitorg stdy last minute...ahaaa

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...