Followers Dia

May 18, 2011

Jom Belajar Bahasa Brunei!


Ok untuk pngetahuan mmg sya berbangsa Melayu-Brunei, kenapa Melayu-Brunei? x tau ar sbb tu yg slalu aku tick kalau nak apply something. Tajuk entry ne jika ditukar dalam bahasa Brunei, ia akan menjadi "Mari tah sama2 belajar bekurapak Brunei!". Awal2 dengar mcm x kena tp ikut ja lar sebab ne mmg dah jadi rule dia. hahaha.So, kita belajar bahasa Brunei yg asas2 saja lar ya, yg kerap digunakan dalam rutin harian dan bukan yg terlalu Brunei asli sgt hehe. Kalau nak advance sikit jom kawen ngan bangsa Melayu-Brunei ne. 

Bahasa Brunei sya ne bahasa Brunei original from Negara Brunei Darussalam, dan lain version berbanding bahasa Brunei di kawasan Bongawan, Papar sebab bahasa Brunei dorg mcm ada stail semenangjung sikit. Yang ada eee hujung dia perkataan tu. Tp jgn konpius sebab perkataan sama sahaja cuma cara sebutan dorg ada lain sikit hehehe. Ok jom kita mulakan pelajaran kita hari ne. 

Start dengan kata ganti nama :

Saya
Aku
Awak
Kau

Kita (merujuk pada orang yg lebih tua dari umur diri cth: abg, kakak, ibu, bapa, mak cik dll.)
Dia
Ia
Kita
Kitani


Next ayat tanya biasa kita luahkan :

Apa korang/kamu/kau  buat?
Bahapa kamu/kau?
Belum tidur?
Balum lagi tidur?


Ok jom kita tengok antara perkataan BM apabila ditukar kpd B.Brunei:

Pergilah
Agatah
Nanti
Karang
Teduh
Limbu
Takut
Ijap
Pula
Pulang
Hantar
Antat
Bagus, Lawa, Cantik
Bisai
Teruja
Iski
Lucu
Gali ati
Rindu
Dandam
Boleh
Bulih
Saudara mara
Dangsanak


Penggunaan 'mun'dan 'nya' yg mmg slalu digunakan dlm bahasa seharian bangsa Brunei:

Mun
Kalau
Nya
(Merujuk kpd org lain)

Cth ayat 'mun': 

Kalau tidak kita siapa lagi?
Mun bukan kitani siapa lagi?
Kalau pergi sini telefon awal2.
Mun kan ke mari telepon awal2.

Cth ayat 'nya':

Halim beritahu ibu awak sakit
Nya Halim mamamu sakit.
Dia cakap nanti saja lah
Nya karang saja tah

'lah' dan 'tah' perkataan yg sama.

Ok itu saja pelajarn kita hri ne murid2..hehe. Memang x lengkap sbb x sempat buat Rncngan Penganjaran harian (RPH) lagi sbb baru start study nak exam kan. hahaha. Kalau ada pertambahan sila nyatakan di ruangan komen. Sya ne pun bangsa Brunei entah generasi yg ke berapa, so x lar expert sgt. Tau yg asas2 ja lah.

Tips belajar study last minute versi fadzil Klik Saja di sini.


Lepas baca jangan lupa FOLLOW dan KOMEN!

26 comments:

Ibrahim Ismail said...

Dah lama nak belajar sebenarnya. Yalah, mau mengorat cewek Brunei kan, kenalah fahama bahasanya. Ops, tersasar suda niat.

Md.Fadzil Masri said...

hahaha...bagus2...sa suka tu..makin byk keturunan bangsa Brunei kacukan nti..haha

Muhammad Khairul Fahmi said...

terbaikkk!!!..hehe...
bt chapter baru lg nanti.... :)

Md.Fadzil Masri said...

hahaha....wlapun bukan degree holder bab2 bhasa brunei ne...nti aku buat 2nd chapter....hahaha

Aleeya Farisya said...

Ajar bha ku..ku pun nak blajar

Aleeya Farisya said...

Ajar bha ku..ku pun nak blajar

Shafizee Safie said...

SALAM SAUDARA SEMUA DI BRUNEI - tapi yang penting kita semua melayu....bersatu teguh..bercerai roboh...takkan melayu hilang di dunia....
pantai timur malaysia(TERENGGANU)

Shafizee Safie said...

kajilah siapakah melayu....apakah peranan melayu...keberkaitan melayu dengan islam.....PASTI ANDA AKAN MERASA BANGGA MENJADI BANGSA MELAYU(menuturkan pelbagai cabang bahasa melayu seperti brunei/kelantan/terengganu/indonesia/jawa/betawi/malaysia/pattani/rohingnya)

Shafizee Safie said...

https://www.youtube.com/user/wuptubeadmin

Shafizee Safie said...

https://www.youtube.com/watch?v=ga0OASB5hmo&feature=plcp


ini dia warisan nenek moyang kepada anak2 melayu....seluruh dunia.rugi jika x di tonton

HenRy LeE said...

rasa-rasanya bahasa brunei di labuan kira original juga la..hahaha

Siti Nur Hazwani said...

brunei ?? Ecehh.. Excited pulak nak belajar bahasa brunei..hehehe

dino okta said...

macam bahasa malaysia la.. tapi tak sama hahaha i'm come from indonesia broo hoho :D melayu - Riau.. ahay

aReLoNg HyBrId said...
This comment has been removed by the author.
Mursidi Ahmad Nizam said...
This comment has been removed by the author.
Mursidi Ahmad Nizam said...

ndak kisahlah yang penting bah ane, kita cmua ane satu rumpun bah

Mursidi Ahmad Nizam said...

esok-esok mun ndak ada arah melintang boleh jua kongsi info tentang negara brunei bah

Mursidi Ahmad Nizam said...

bahasa melayu brunei bah memang antap....suka bah kami ti ane...mun diberi peluang tu ane mau bah kami berkunjung ke brunei bah....best n memang antap

Miss NF :) said...

Boleh nda tlg translate ni?
Aku bruneian juga tapi suda lama nda xpractice bhs brunei.
aku lama tinggal d semenanjung dan tahun 2004 mcm tu bru balik sabah.
help?
Ayat2 dia ni lucu jugalah tapi it's part of my assignment.

1. I love you
2. I miss you
3. How are you?
4. You are so beautiful/handsome
5. I am sorry
6. Thank you
7. Do you have any girlfriend/boyfriend?
8. Can I have your number?
9. Goodbye.
10. Can I be your friend?

anadcodeyaya said...

Bisai jua blog mu ani'.. sanang kan ba kilala sma urng brunai..

aQilah J. said...

hai.. org brunei. bole tolong bgi tau apa mksudnya ni..?
mun th kdikau tpkai kn kdiaku, tosahkh ku munjai jilama lain lg..hahahahaha tu byng rhsia ny..hahahaha Baiai tah batah wh, inda jua ku klnguan.

Unknown said...

apa ka nik???

Sigit Budi Darmawan said...

Sungguh menarik, menurut saya hampir menyerupai dengan Malaysia. Hehe
Saya dr Indonesia.

Sigit Budi Darmawan said...

Sungguh menarik, menurut saya hampir menyerupai dengan Malaysia. Hehe
Saya dr Indonesia.

Unknown said...

In Shaa Allah saya cuba terjemahkn utk aQilah J.

Jikalau saya sudah berkenan dgn dia,tidak perlu saya mencari org lain lagi.. Hahahahaha itu byng rhsia ny.. Hahahaha biar lah lama saya tetap tidak merasa jemu.J

#TemanBaruDariBrunei
#fbMarianiMaimar

Ardhi Ahmadi Thoha said...

Lamunnya pian pang paham haja lah bahasa ulun ngini? Nang ulun sambat? Sakalinya mirip jua lah hehe. Nah nang ini ulun ketik Banjar(Borneo) Asli.

asli urang Banjar(Borneo) Kalimantan Selatan-Indonesia.

Translate to ID: "Kalaunya saudara, Apakah paham dengan bahasa saya? Yang saya sebut tadi? Ternyata hampir sama maknannya dengan bahasa melayu hehe. Nah yang ini saya ketik dengan bahasa Banjar(Borneo) Asli".

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...