Followers Dia

May 19, 2011

Peperangan Bermula! Baca Doa Exam Dulu.


Checklist plisss!
Pen! - Ada! tp ink tinggal sikit
Pensil! - Belum asah lagi!
Pembaris! - ok..hujung ada x lurus!
Pemadam! - yg ne ok!
Kalkulator! - ??????? (kita BM lar bukan Maths)

Hari ne 19 Mei 2011, hari yg amat aku nanti2 kan ~ tangan ke dada, mata ke atas ~ hahaha. Hari ne start sdh exam paperku yg pertama subjek Falsafah dan Pendidikan di Malaysia. 23/5 (Perkembangan Kanak2), 24/5 & 25/5 (Major Bahasa Melayu). Fuhhhh berderet tu paper kitorang. Pandai dorang buat jadual exam kami. Nak bagi peringatan lar tu "sapa suh x study awal!" hahaha. Apa2 pon sebelum mula berperang jom kita baca doa2 berikut :


Doa Menduduki Peperiksaan
Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran (baca sebelum mula membaca buku):


(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin, wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)


Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan




(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)


Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)


Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3x


Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang

Baca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.



(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da' wan nasra alaal a'daa')


Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada' dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh


sumber: http://wannurshuhada.blogspot.com/2008/11/selamat-menduduki peperiksaan.html 

So setelah berusaha yakni study yg dahsyat lar sgt tu, kita tambah ngan doa lagi kpd Allah s.w.t dan tawakkal. Harap2 hasilnya seperti yg kita smua harapkan. Insyaallah Amin. Layan komik dulu! Jangan jd mcm ne! hehe.



Lepas baca jangan lupa FOLLOW dan KOMEN!

2 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...